پیام مازند

آخرين مطالب

نفس باغ عباس آباد به شماره می افتد؟ | جان تنها باغ جهانی مازندران در خطر است! سیاسی

نفس باغ عباس آباد به شماره می افتد؟ | جان تنها باغ جهانی مازندران در خطر است!
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش همشهری آنلاین، طرح «الحاق باغ جهانی عباس‌آباد به حریم شهری بهشهر» چند سالی است که مطرح شده و با وجود مخالفت‌ها و نگرانی‌های میراث‌دوستان مبنی بر خروج این اثر از فهرست میراث جهانی یونسکو، اما محدوده 420 هکتاری آن با پیگیری‌های چند ساله شهرداری بهشهر، از سوی شورای عالی معماری و شهرسازی مصوب و ابلاغ شده است.
پرسش این است چرا میراث فرهنگی نتوانسته از این اقدام که خروج باغ عباس آباد را از فهرست میراث جهانی یونسکو به جریان می‌اندازد و زیست این باغ و جنگل هیرکانی را در تهدید قرار می‌دهد، مانع شود؟
حسین ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران درباره ابلاغ این طرح و نقش میراث فرهنگی در جریان الحاق باغ عباس آباد به بافت شهری بهشهر به ایسنا گفت: در حال حاضر، باغ عباس‌آباد یکی از هفت باغ جهانی ثبت‌شدۀ ایران است. این باغ‌ها جزو میراث جهانی یونسکو بوده و جایگاهی جهانی دارند. سوای این، باغ عباس آباد در مازندران تنها میراث جهانی به شمار می‌آید که پایگاه جهانی هم دارد. در چنین سطحی، مدیریت واحد آن باید تحت نظارت میراث فرهنگی باشد. اگر این باغ از حوزه روستایی خارج شود و وارد حوزه شهری شود، دیگر حفظ، حراست و نگهداری آن مطابق با قوانین میراثی یونسکو نخواهد بود و این موضوع در روند حفظ و نگهداری این آثار تأثیر منفی می‌گذارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران افزود: موضوع الحاق عباس آباد در دوران آقایان حسین‌پور و نوری، استانداران وقت مازندران مطرح و پیگیری شد. در جلسه شورای برنامه‌ریزی نیز بحث شد و تصمیم بر این شد که این موضوع دوباره در کارگروه‌های کارشناسی مطرح شود. در تمام این سال‌ها، میراث فرهنگی با الحاق مخالف بود اما با وجود مخالفت‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، شورای عالی معماری و شهرسازی وزارت مسکن به تصویب و ابلاغ این طرح اقدام کرد. در واقع، ما در این زمینه چاره‌ای جز پیگیری بیشتر نداریم و نامه اعتراض را فرستاده‌ایم.
ایزدی با بیان اینکه نگهداری مجموعه عباس‌آباد تحت نظارت انجمن حمایت از زندانیان است، در حالی‌که به حوزه آن‌ها مربوط نیست و باید نظارت و حفاظت زیر نظر میراث فرهنگی باشد، تاکید کرد: با ابلاغ این طرح، در سال‌های بعد مجوزهای ساخت‌وساز هم داده می‌شود و عملا مسیر دسترسی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و منجر به خروج عباس‌آباد از فهرست جهانی خواهد شد. ما مخالف بوده و هستیم، اما در نهایت شورای عالی معماری و شهرسازی وزارت مسکن این تصمیم را ابلاغ کرد. حتی آقای دارابی، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع سدیت در این مورد مکاتبات خود را انجام داده و پیگیر این موضوع است. این باغ بخشی از هویت ما و فرهنگ ملی ما است. ما به شدت نگران هستیم که چنین اقدامی ممکن است به از دست رفتن این هویت منجر شود. به همین دلیل هم رسانه‌ها و خبرنگاران عزیزی که این موضوع را مطرح می‌کنند، می‌توانند کمک کنند تا این هویت حفظ شود.

پیام مازند

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مازندران در ادامه گفت: استاندار کنونی مازندران پیگیر این موضوع است و حتی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این زمینه قول داده‌اند که این موضوع را در جلسه هیأت دولت مطرح کنند. در صورتی که نیاز باشد رئیس‌جمهور می‌تواند دستور دهد این طرح دوباره مورد بررسی قرار گیرد. ما تمام تلاش‌مان را می‌کنیم که این موضوع به طور کامل در شورای عالی معماری و شهرسازی دوباره بررسی شود.
ایزدی بیان کرد: در این راستا، رسانه‌ها حتما تأثیر زیادی خواهند داشت. خبرنگاران عزیزی که این موضوعات را مطرح می‌کنید، کمک بزرگی به ما می‌کنید. کارزاری هم در این باره راه افتاده است، این نوع پیگیری‌ها و اطلاع‌رسانی‌ها می‌تواند در نهایت به حفظ این هویت تاریخی و فرهنگی کمک کند. ما همچنان امیدواریم که این تصمیمات به نفع میراث فرهنگی کشور باشد و در نهایت، مشکلی پیش نیاید.
کارزار «درخواست جلوگیری از الحاق مجموعه جهانی عباس‌آباد (بهشهر ـ استان مازندران) به حریم شهری» به تازگی و پس از رسانه‌ای شدن موضوع الحاقل این باغ به بافت شهری بهشهر، راه‌اندازی شده است که در متن آن که خطاب به مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور این مطالبه مطرح شده است «براساس مقررات ثبت ملی و جهانی میراث فرهنگی نسبت به باغ جهانی عباس‌آباد شهرستان بهشهر در استان مازندران و ضوابط مصرح وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، از الحاق این مجموعه بی‌همتای تاریخی با وسعت 420 هکتار که تماماً پوشیده از جنگل‌های بکر هیرکانی است، به حریم شهر بهشهر جلوگیری شود.»

پیام مازند

در ادامه این متن درباره اهمیت و جایگاه باغ عباس آباد نوشته شده است: «میراث جهانی باغ عباس‌آباد، بزرگ‌ترین و منحصربه‌فردترین باغ ایرانی است که در قلب جنگل‌های هیرکانی ساخته شده و شهرت جهانی دارد. عباس‌آباد عالی‌ترین نمونه باغ‌های تاریخی برون‌شهری بوده و براساس ضوابط ملی و جهانی نباید به محیط شهری الحاق شود. همچنین جنگل‌های هیرکانی، به‌عنوان یکی از زیست‌بوم‌های کم‌نظیر زمین در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است و دریاچه عباس‌آباد یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های زادآوری گونه ارزشمند و زادبوم وزغ تالشی است که 90 درصد پراکنش جهانی آن در ایران و خصوصاً در باغ جهانی عباس‌آباد قرار دارد. این مجموعه با ماهیت تاریخی و طبیعی، تنها به خدمات روزانه در بخش گردشگری می‌پردازد و از هیچ ویژگی محیطی شهری برخوردار نیست.»
امضاکنندگان این کارزار از رئیس جمهور همچنین درخواست کرده‌اند «براساس قوانین مجلس شورای اسلامی در حوزه ثبت و حفاظت از آثار ملی و تعهدات دولت جمهوری اسلامی در معاهده بین‌المللی میراث جهانی یونسکو، از الحاق غیرکارشناسانه این مجموعه به حریم شهر بهشهر جلوگیری کرده و مانع از خروج این مجموعه بی‌نظیر از فهرست جهانی شوید.»

پیام مازند

در ادامه این متن آمده است: «بی‌شک الحاق این پهنه تاریخی و طبیعی به حریم شهر بهشهر می‌تواند سرآغازی برای تخریب آثار تاریخی، جنگل‌های هیرکانی و زیستگاه حیاتی جانوران و اکوسیستم طبیعی و بکر این محدوده باشد. همچنین خواهشمندیم مدیریت یکپارچه مجموعه میراث جهانی عباس‌آباد را به متولی قانونی و تخصصی خود (وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی) بازگردانید و طرح جامع حفاظتی و گردشگری پایدار برای این منطقه، به‌منظور حفاظت از میراث جهانی و طبیعی و بهره‌گیری شایسته از ظرفیت‌های اقتصادی و فرهنگی آن صورت پذیرد.»
مجموعه تاریخی عباس‌آباد که در فاصله 7 کیلومتری از بهشهر قرار دارد، در سال 1346 به ثبت ملی رسید و در دهه 80 «پایگاه پژوهشی باغ‌های تاریخی بهشهر» در آن احداث شد. اندکی بعد در سال 1382 ضوابط عرصه و حریم این باغ جهانی توسط رییس وقت سازمان میراث فرهنگی و معاون رییس جمهور، «سید محمد بهشتی» به استاندار وقت مازندران ابلاغ می‌شود و و هم‌زمان در اواخر دهه 70 و ابتدای دهه 80، کاوش‌های باستان‌شناسی این منطقه اهمیت ویژه پیدا می‌کند، کاوش‌هایی که طی آن وسعت مجموعه و ارزش تاریخی ـ فرهنگی آن نیز عیان می‌شود.
در ابتدای دهه 80 طی قراردادی 30 ساله مدیریت پارک جنگلی عباس‌آباد از منابع طبیعی به‌عنوان مالک اراضی ملی، به اداره ایرانگردی و جهانگردی وقت واگذار می‌شود. با واگذاری مجموعه به اداره ایرانگردی و جهانگردی همه چیز خوب پیش می‌رود، طی این مدت با تعیین ضوابط عرصه و حریم کاوش و مرمت‌های بسیاری در مجموعه انجام می‌شود و از اعتبارات اداره ایرانگردی و جهانگردی و بعدها سازمان میراث فرهنگی و گردشگری زیرساخت‌های مهمی ازجمله جاده، روشنایی، آب، رستوران، سرویس بهداشتی، نمازخانه و هرآنچه که یک جاذبه گردشگری برای جذب گردشگر به آن نیاز دارد، در آن احداث شد.
در سال 1390 مجموعه عباس‌آباد به شماره 1372 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت می‌رسد اما اندکی بعد، در سال 1394 با حکم دادستانی، اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی مازندران از مدیریت این مجموعه عظیم تاریخی خلع ید می‌شود.
خروج مجموعه از اختیار میراث باعث از بین رفتن نظارت این نهاد به‌عنوان متولی مدیریت، حفظ و احیای میراث فرهنگی و گردشگری مازندران در این مجموعه تاریخی و درنتیجه آغاز نابسمانی در عباس‌آباد می‌شود.

پیام مازند

پس از آن مدیریت مجموعه چندین سال در اختیار دهیاری، پیمانکار شخصی و از اسفند 1400 در اختیار شهرداری بهشهر قرار می‌گیرد و عواید مالی مجموعه‌ای که با سرمایه‌گذاری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کشف، کاوش، ثبت، مرمت و تجهیز شد به نهادی دیگر واگذار می‌شود، در حالی که درآمدهای مجموعه جهت نگهداری، احیا و پیشگیری خروج از ثبت جهانی باید در خود مجموعه عباس‌آباد هزینه شود.
وسعت عرصه مجموعه عباس‌آباد 420 هکتار است که با حریم آن به 1589 هکتار می‌رسد. سه باغ تاریخی در این مجموعه با فضای صنعتی، دریاچه، سد، چندین عمارت، جاده‌های تاریخی سنگفرش، برج‌های آجری فشارشکن آب، عمارت میانی دریاچه، آسیاب و مانند آن در آن قرار دارند و نگهداری مجموعه‌ای که درحقیقت یکی از حساس‌ترین سایت‌های باستان‌شناسی این منطقه در قلب جنگل‌های هیرکانی به شمار می‌آید. با این حال، این مجموعه در سال‌های گذشته با مطرح شدن موضوع الحاق به بافت شهری بهشهر، بارها در تهدید خروج از فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است. باغ جهانی عباس آباد پیش‌تر در سال 1397 به دلیل مشکلاتی که در حریم به واسطه ساخت و سازها داشت و تهدیدهایی که آب و زیست این باغ را به خطر انداخته بود، از یونسکو کارت زرد گرفته بود.
کد خبر 913493 منبع: ایسنا برچسب‌ها استان مازندران باغ و باغبانی

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/856356/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاخیر 5 ساعته پروازهای حج عمره فرودگاه ساری / علت چه بود؟

علت تاخیر 5 ساعته پروازهای حج عمره از ساری چه بود؟

فعالیت دریایی در آب‌های ساحلی این استان ممنوع شد

بهترین درمان زردی نوزادان (نحوه تشخیص آن)

سقوط مرگبار خودرو پراید به دره در مازندران

تصاویر/ سالگرد ارتحال آیت الله «روحانی» در بابل

تاخیر 5 ساعته پروازهای حج عمره فرودگاه ساری

تصاویر/ بیست و سومین یادواره 172 شهید سنگر ساز بی‌سنگر مازندران

کوین بولی، نخستین خروجی خیبر خرم‌آباد

آخرین وضعیت بازیکن فداکار تیم نساجی در بیمارستان

ترفند زن سارق برای فریب کارمند بانک و دزدی مثل آب خوردن!+عکس زن شیاد

تاثیر زوایای نانو ذرات بر واکنش کاتالیست بررسی شد

فرماندار اسلامشهر: پول و پارتی نداشتم و بر اساس شایستگی هایم این سمت را گرفتم

سفر یک روزه به شیرگاه با قطار/ راهنمای سفر دخترانه

15 ایستگاه ردیابی مگس مدیترانه در باغات قائمشهر ایجاد شد

متنی زیبا از اریک فروم

چاپ کتابی درباره زندگی دختران در دنیای صنعت چین

داستانک/ کتاب فروشی باران‌های نقره‌ای

احسان علیخانی: تیتراژ جوکر را هم سانسور کردند

بناهای غیرمجاز در بخش چهاردانگه ساری تخریب شد

ببینید| چپ شدن وحشتناک ماشین لاکچری در مازندران

هشدار هواشناسی دریایی سطح زرد در سواحل مازندران؛ دوشنبه 17 دی

رسول کربکندی: برای موفقیت تنها پول کافی نیست؛ موسیمانه مربی دلسوزی است

جدول زمان قطعی برق لرستان فردا یکشنبه 16 دی 1403 + جدول خاموشی برق خرم آباد یکشنبه 16 دی 1403

محمد الرعد: اشغالگری خاک لبنان توسط رژیم صهیونیستی هرچه سریعتر باید متوقف شود +فیلم

جدول زمان قطعی برق مازندران فردا یکشنبه 16 دی 1403 + جدول خاموشی برق ساری یکشنبه 16 دی 1403

مشکل بزرگ استقلال با بازیکن مازاد؛ پول کل قراردادم را بدهید!

اردوهای راهیان نور؛ نسل جوان را در برابر جنگ نرم دشمنان واکسینه می‌کند

مولدسازی برخی امکانات و فضا‌های فیزیکی دانشگاه پیام نور در دستور کار قرار گرفت

پول افغانی در میان ارزهای با ثبات در جهان

وقوع آتش سوزی در جنگل ازارک چالوس

آیت الله «روحانی» انسانی باتقوا و مسلط بر هوای نفس بود

خیبر خرم آباد یک اردوی 7 روزه در کیش برگزار می‌کند

300 تیم امدادی آماده واکنش در برابر بحران

وقوع آتش‌سوزی در جنگل ازارک چالوس

واکنش حسام الدین آشنا به ادعای جلیلی درباره ترور سردار سلیمانی

شعرخوانی زیبا از رشید کاکاوند

5 وسیله کاربردی در تولید انواع محتوای ویدئویی حرفه ای !

بزرگداشت عالمان و دانشمندان مصداقی از شکرگزاری است

صافولا تنها از ایران خارج نشد؛ فروش سهام در مراکش، عراق و ایران

تکمیل واحد جدید گازی نیروگاه نکا تا تابستان 1404

ستاد بزرگداشت دهه فجر انقلاب اسلامی در مازندران آغاز به کار کرد

اجرای طرح‌های ضربتی ویژه‌ شبانه برای متخلفان رانندگی در مازندران

دانشگاه‌ها باید متخصص فرهنگی و ارزشی تربیت کنند

تصاویر/ آئین نکوداشت علامه «محدث نوری» در رویان

فایده و کاربرد چراغ خطی در فروشگاه‌های مختلف

قانونی جوانی جمعیت از حرف تا عمل/پول نداریم!

نگاهی جهانی به ورزش چوگان خوب است

دبیر ستاد بزرگداشت دهه فجر استان مازندران منصوب شد

اولین تصویر فضایی ناسا در سال 2025 / «نمایش نور سال نو»